jueves, 15 de julio de 2010

Som una nació (I). Ens abstenim.

Deu ser per la invasió de cotorres argentines a Catalunya, o com a mínim a Barcelona i la seva gran àrea metropolitana, que se senten repetides idees, consignes, eslògans, com aquell de que el PSC s'ha de desvincular del PSOE. Clar, clar... sobretot des de gent que mai votarà esquerres, ni PSC, ni psoe. També cal parlar del dret a decidir amb gran força, de drets democràtics i tot plegat que som una gran nació.
Opinar és fàcil, revisar dades encara més, però molt més efectiu per acabar d'entendre les coses. Un lleugera ullada a les dades de participació a les eleccions a Catalunya ens pot ajudar molt a discutir la segona afirmació, o com a mínim matisar-la:


<><>
 Legislatives a Catalunya %
  2008 2004 2000 1996 1993 1989 1986 1982 1979 1977 
Participació 71,2 77 64,7 76,5 75,9 67,6 68,8 80,7 68,5 79,3 
Abstenció 28,8 23 35,3 23,5 24,1 32,4 31,219,3 31,5 20,7 


<><>
Parlament de Catalunya %
  2006 2003 1999 1995 1992 1988 1984 1980 
Participació 56,8 63,4 59,2 63,6 54,9 59,4 64,3 61,4 
Abstenció 43,2 36,6 40,8 36,4 45,1 40,6 35,7 38,6 


És curiós constatar que a les generals a Catalunya la participació no baixa del 60%, la més baixa va ser el 2000 amb 64,7, i és superior a totes les eleccions al parlament de Catalunya. Les explicacions poden ser variades. Des de que el parlament de Catalunya té poques atribucions, cosa que no és el que se'ns acostuma a dir, però en aquest cas una comunitat com Extremadura en tenir més atribucions tindria menys participació:


<><>
Junta de Extremadura %
  2007 2003 1999 1995 1991 1987 1983 
Participació 75 78 73,4 78,3 71 74,4 71,9 
Abstenció 25 22 26,6 21,7 29 25,6 28,1 


Osti tú, si no baixen mai del 70 %! No será més nació Extremadura que nosaltres? Nosaltres! que si no són els més democrates del món, com a mínim ho som d'Espanya. Clar que hi ha qui que pot dir que això és per que les han fetes coincidir amb les generals. Bé, per una banda al 2007 ja no va ser així, i van fer un notable 75% de participació! A més a Catalunya hi estem en contra i fem tot el posible per a que no coincideixen totes dues eleccions, encara que això fomentes la partipació. I he escollit Extremadura, per que ni te àntics furs ni es històrica.
Per una altre dia deixem qui s'absté i perqué, hi ha que diuen que el tema nacional es menja el social i crea desafecció. No hauriem de fer tot el possible per aproparnos a les nostres eleccions a la participació de les eleccions extremenyes? O com a mínim a les legislatives? I que ens cal fer? O hi ha algú amb voluntat política de que aquesta participació no repunti?

6 comentarios:

Unknown dijo...

No som l'única nació que s'absté, i més participació ens fa més democràtics però més o menys nació. Recordo grans nacions de la història on han viscut llargs períodes amb participació 0. Sí és cert però que el contrast de participació entre les legislatives i les eleccions al parlament denoten una certa desconnexió en relació a les institucions del país per una part gens menyspreable de ciutadans. Qui, com i perquè s'absté? Aquesta és la clau. Et recomano rellegir (estic convençut que ho vas fer en el seu dia) l'estudi que va elaborar el Centre d'Estudis d'Opinió per encàrrec d'en Saura. Aquí en vaig escriure un breu comentari http://closministre.blogspot.com/2007/01/qui-com-i-perqu-sabst.html

Salvador dijo...

Sí, per poc que t'agradi, som una nació. I amb una cutlra política molt més crítica amb els nostres representants polítics que no pas Extremdura. Jo sóc independentista i m'abstindré. La raó? Perquè l'únic partit independentista que hi ha es dedica a donar-li la presidència de la Generalitat a un partit colonial.

Señor G dijo...

Gracies Cristian, no sé si ho vaig llegir el teu posts, no l'informe :-). Ara sí que ho he fet. Em preocupa l'abstenció, però no em queda clar, però diria que l'estudi "només" es preocupa per l'abstenció i no pel diferencial entre les generals i les autonomiques. Sembla que hi había estudis anterios, que no sé si continuen siguent vàlids, que veniena dir que el centrar el tema nacional expulsaba de la votació a molts. De fet en algún altre blog he llegit que tb es un fenomen similar a d'altres països. Podem destacar del teu resum "D'altra banda un 34% dels abstencionistes no sent cap simpatia per cap partit polític, tot i que un 21% diu sentir-ne pel PSC, un 10% per ICV-EUiA i un 6% per ERC". Continuaré la série xino-xano per fer un dibuix no acostumat de Catalunya, gracies per les teves puntualitzacions. I la clau l'apuntes tú.

Señor G dijo...

Senyor Salvador, gracies per seu comentari el primer. Però com mesura vosté la cultura política d'un país? pq diu que Extremadura no és menys critica que nosaltres amb els seus dirigents. Son una gent que dedica el seus presupostos autonómics a fomentar els software lliure o l'accés a ordinadors als centres públics en comptes de fomentar l'educació concertada com es feia i es fa aquí. Això de colonial ho deixem per un altre día, pero amb el següent post parlarem d'això, de totes formes em sembla més colonia espanyola Andalusia o Extremadura que Catalunya, cent-mil vegades. I vosté s'abstendrà, pero de veritat pensa sincerament que el diferencial a Catalunya entre eleccions generals i autonòmiques es per que deixen de votar els independentistes? Miri el link del que parla Cristian. Ara mateix el projecte independista es basa en aquesta abstenció, com a mínim no sembla preocupar-li's que a la segona ciutat de Catalunya no hi hagi cap regidor independista i només 3 de nacionalistes, no justificaria això el suport d'ERC a Montilla?

Anónimo dijo...

Primero enhorabuena por el blog.
Lo segundo es que si me permites darte una opinión sobre este tema desde fuera de Cataluña.
Yo creo que lo que existe en Cat, es un desapego total entre la clase dirigente y la sociedad catalana. La sociedad va por un lado y su clase dirigente por otro. Todo el dia con Cataluña por aqui, Cataluña por ahi, los catalanes, las catalanas, hoy el pantumaca, ayer los letreros en catalan, antes de ayer en el recreo parla n catala sisplau. Y mira, las encuestas podran decir misa, los estudios hablar en lenguaje divino, pero lo que cuenta son las votaciones, (incluyo fijese incluso los referendos independentistas). Y una votacion tras otra, la inmensa mayoria del pueblo de cataluña se sienten como el resto de los españoles, ni mas ni menos. Tal vez algo mas tradicionalistas, al estilo de navarra, cantabria, e incluso como en la conservadora Galicia. Pero todos como el resto de los españoles; y es algo que los politicos catalanes todavia no se dan o quieren dar cuenta.

Un saludo.

Señor G dijo...

Gracias Anónimo por tu felicitación. Siempre va bién escuchar otra opiniones, estoy de acuerdo en un parte y no en otra, deduzco. Yo estoy a favor de la defensa del catalán, pero a día de hoy sigo pensadno en España. Y de hecho creo que los ejemplos que usas son hasta cierto punto anectotas la explicación de Cataluña en resto de España es sesgada, y a veces llega más la versión de sus enemigos que de sus amigos. Lo ha explicado hoy muy bien hoy Isaac Rosa el Público (http://blogs.publico.es/trabajarcansa/2010/11/29/los-que-si-anoraran-al-tripartito/ ): “colocar una lupa deformante que magnifica los errores, invisibiliza los aciertos y convierte lo anecdótico en categoría”. Me intentaré ir explicando en más post, esta serie es un poco "contra catalunya", pero espero podre hacer otra "contra españa"... y entre medio habalar de huelgas, temas sociales, economia...